خواب و سلامت روان یک رابطه دو طرفه دارند. در واقع همانطور که اختلالات سلامت روان خواب راحت را سخت تر می کند. در عین حال، خواب ضعیف، از جمله بی خوابی نیز می تواند عاملی موثر در شروع و بدتر شدن مشکلات سلامت روان باشد. البته هم خواب و هم سلامت روان مسائل پیچیدهای هستند که تحت تأثیر عوامل متعددی قرار میگیرند، اما با توجه به ارتباط نزدیک آنها، می توان گفت قطعا بهبود خواب تأثیر مفیدی بر سلامت روان خواهد داشت به طوری که در حال حاضر جزئی از درمان بسیاری از اختلالات روانپزشکی محسوب می شود.
اما آیا می دانید سلامت روان چه ارتباطی با خواب دارد؟ در این مقاله به ارتباط خواب و سلامت روان و همینطور راه هایی برای بهبود خواب و سلامت روان می پردازیم.
همچنان با نمایندگی تشک رویال اصفهان ، فروشنده ی انواع تشک رویال اصفهان نظیر تشک طبی اصفهان ، تشک آرامش طبی فنری، تشک آسایش طبی فنری و غیره همراه باشید. برای خرید تشک رویال روی لینک محصولات کلیک کنید.
فعالیت مغز در طول خواب در نوسان است و در طول مراحل مختلف خواب که چرخه خواب را تشکیل می دهند، افزایش و کاهش می یابد. در مرحله خواب NREM فعالیت کلی مغز کند می شود، اما در خواب REM، فعالیت مغز به سرعت افزایش می یابد، به همین دلیل است که این مرحله با رویاپردازی شدیدتری همراه است.
هر مرحله از چرخه خواب نقش مهمی در سلامت مغز ایفا میکند و در بهبود فعالیت بخشهای مختلف مغز مانند تفکر، یادگیری و حافظه تاثیرگذار است. تحقیقات همچنین نشان می دهد که فعالیت مغز در طول خواب، تأثیرات عمیقی بر سلامت عاطفی و روانی انسان دارد.
خواب کافی، به ویژه خواب REM، پردازش اطلاعات عاطفی مغز را آسان تر می کند. در طول خواب، مغز برای ارزیابی و یادآوری افکار و خاطرات در حال تلاش است و به نظر می رسد کمبود خواب به ویژه برای تثبیت محتوای عاطفی مثبت، مضر است. همین امر می تواند بر خلق و خو و واکنش عاطفی شما تأثیر بگذارد و حتی با اختلالات سلامت روان شدیدتر، از جمله خطر افسردگی یا رفتارهای خودکشی نیز مرتبط است.
از طرفی مشکلات خواب نیز یکی از علائم اختلالات سلامت روان است. بنابراین قطعا می توان گفت یک رابطه دوسویه بین خواب و سلامت روان وجود دارد که در آن مشکلات خواب ممکن است هم علت و هم پیامد مشکلات سلامت روان باشد.
آپنه انسدادی خواب (OSA) یکی از بیماری هایی است که با سلامت روان مرتبط است. OSA در اصل اختلالی است که شامل مکث در تنفس در طول خواب و کاهش سطح اکسیژن بدن و در نتیجه ایجاد خواب پراکنده و مختل می شود. OSA نه تنها سلامت جسمی فرد را مختل می کند بلکه خطر ابتلا به ناراحتی های روانی جدی را نیز افزایش می دهد. در ادامه به مباحث بیشتری در خصوص خواب و مشکلات خاص سلامت روان می پردازیم.
همچنان با نمایندگی تشک رویال اصفهان ، فروشنده ی انواع تشک رویال اصفهان نظیر تشک طبی اصفهان ، تشک آرامش طبی فنری، تشک آسایش طبی فنری و غیره همراه باشید. برای خرید تشک رویال روی لینک محصولات کلیک کنید.
کمبود خواب و اختلالات خواب چه مشکلی برای سلامت روان ما ایجاد می کند؟ در ادامه به برخی از مهم ترین عوارض کمبود خواب برای سلامت روان می پردازیم.
افسردگی نوعی اختلال خلقی است که با احساس غم و اندوه یا ناامیدی مشخص می شود. حدود ۷۵ درصد از افراد افسرده علائم بی خوابی را نشان می دهند و بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی نیز از خواب آلودگی بیش از حد در طول روز و پرخوابی رنج می برند.
مشکلات خواب می تواند یکی از پیامدهای افسردگی باشد، از طرف دیگر خواب بی کیفیت و ضعیف نیز باعث ایجاد یا تشدید افسردگی می شود. در واقع یک رابطه دو طرفه است میان این دو وجود دارد که در آن مشکلات خواب و علائم افسردگی متقابلاً یکدیگر را تقویت می کنند.
در برخی از افراد، تمرکز بر بهبود خواب ممکن است در کاهش علائم افسردگی مفید باشد. بنابراین اگر به بهبود خواب و سلامت روان خود اهمیت می دهید حتما به فاکتورهای موثر در بهبود خواب مثل استفاده از یک تشک خوب توجه کنید. برای خرید تشک رویال اصفهان که مطابق با نیازهای خواب شما باشد همین امروز با نمایندگی تشک رویال اصفهان تماس بگیرید.
اختلال عاطفی فصلی یکی از زیرشاخههای افسردگی است که اغلب افراد را در طول سال با کاهش ساعات روز تحت تاثیر قرار میدهد. به عنوان مثال، مردم در آب و هوای شمالی ممکن است اختلال عاطفی فصلی را در پاییز و زمستان بیشتر تجربه کنند. این وضعیت ارتباط نزدیکی با اختلال در ساعت بیولوژیکی داخلی یا ریتم شبانه روزی فرد دارد که به کنترل چندین فرآیند بدن از جمله خواب کمک می کند. بنابراین جای تعجب نیست که افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی تمایل دارند بیش از حد یا خیلی کم بخوابند یا تغییراتی را در چرخه خواب خود تجربه کنند.
اختلالات اضطرابی باعث ایجاد ترس یا نگرانی مفرط می شود که می تواند بر زندگی روزمره تأثیر بگذارد و خطراتی را برای مشکلات سلامتی از جمله بیماری قلبی و دیابت ایجاد کند. انواع اختلالات اضطرابی عبارتند از: اختلال اضطراب عمومی، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال هراس، فوبیاهای خاص، اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD).
اختلالات اضطرابی ارتباط قوی با مشکلات خواب دارند. نگرانی و ترس به حالتی از برانگیختگی بیش از حد منجر می شود که در آن ذهن بیش از حد برانگیخته شده و این می تواند عامل اصلی بی خوابی تلقی شود. از طرفی مشکلات خواب نیز می تواند منجر به تشدید نگرانی فرد شود و با اضطراب بیشتر خوابیدن را سخت تر کند.
مشکلات خواب در افراد مبتلا به بیش فعالی رایج است. آنها ممکن است در به خواب رفتن، بیدار شدن مکرر و خواب آلودگی بیش از حد در طول روز مشکل داشته باشند. به نظر می رسد میزان سایر مشکلات خواب، مانند آپنه انسدادی خواب و سندرم پای بی قرار (RLS) نیز در افراد مبتلا به بیش فعالی بیشتر باشد. مشکلات خواب مرتبط با ADHD عمدتاً در کودکان مطالعه شده است، اما مشخص شده است که بزرگسالان را نیز تحت تأثیر قرار می دهد.
کودکان و نوجوانان مبتلا به اوتیسم بیشتر از دیگران با مشکلات خواب از جمله بی خوابی و اختلالات تنفسی در خواب دست و پنجه نرم می کنند که این مشکلات می تواند در بدتر شدن علائم و کیفیت زندگی افراد مبتلا به این بیماری نقش داشته باشد.
در حالی که اتخاذ برنامه های درمانی با مراجعه به پزشک یا روانپزشک می تواند به طور قابل توجهی برای بهبود خواب و سلامت روان شما موثر باشد، راهکارهای زیر نیز به روند این بهبودی کمک می کنند. با ایجاد عادات و فضای مناسب برای خواب می توانید کمک زیادی به کاهش اختلالات خواب کنید.ن مونه هایی از اقداماتی که می توان برای داشتن خواب سالم تر انجام داد عبارتند از:
برای خرید تشک رویال اصفهان که مطابق با نیازهای خواب شما باشد همین امروز با نمایندگی تشک رویال اصفهان تماس بگیرید.
منبع: www.sleepfoundation.org